Keek op de Week 2023-037

Keek op de week 37 Voorbereidingsbesluiten Buitengebied – Nieuw grondstoffenbeleid – Jeugdzorg – Regiodeal.


Voorbereidingsbesluiten buitengebied.


Zoals in de vorige ‘Keek’ al verteld wilde de gemeente de regels over met name het buitengebied (dus buiten de woonkernen) in de gehele gemeente beter op elkaar afstemmen, nu er – na de nodige gemeentelijke herindelingen – nog allerlei regels blijken te zijn uit de periode dat we uit verschillende gemeenten bestonden. Op zichzelf is dat uniformeren een loffelijk streven. Maar gezien de insprekers is nog niet iedereen er blij mee.

Onze gemeente heeft een gigantisch ‘buitengebied’ en de regels werken voornamelijk door in de boerenondernemingen. Op zichzelf is het de bedoeling dat er op zo’n 2 hectare grond – in de wandelgangen ‘de postzegel’ genoemd - redelijke vrijheid is voor het plaatsen van bedrijfsgebouwen. Maar uit de inspraakavonden blijkt dat een aantal boeren niet blij zijn met de beperking van 2 hectare (zeker als zij uit willen breiden) en ook nog met de nodige vragen zitten. Ook al omdat landelijke, provinciale en gemeentelijke regels nu een beetje door elkaar gaan lopen.


De insteek van Jacoline Engelmoer namens Nieuw Sociaal, was: bied vooral maatwerk. Ga geen overbodige regels maken als dit niet nodig is. Kijk of er een gezamenlijke verantwoordelijkheid kan ontstaan over de inrichting van een gebied. En heb mededogen met bedrijven, die al jarenlang op een bepaalde manier mogen handelen, vaak op basis van het beleid van de vorige gemeente. Ga nu niet opeens – omwille van ‘gelijke monniken gelijke kappen’ – sterk handhaven op wat er nu ‘fout’ zou zijn terwijl het jarenlang ‘goed’ was. Dát kun je een inwoner niet aandoen. Als er nieuwe inwoners komen kan je als gemeente de regelgeving geleidelijker gaan toepassen.


Commissie Doarp, Sted en Omriten


In deze commissie gaat het o.a. over het nieuwe afvalbeleid.


‘Van afval naar grondstoffen’ is de werknaam en dit betekent een andere beleving en beleid op de afvalinzameling op termijn. De bedoeling is dat het afval van nu de grondstoffen voor dán zullen zijn. Dus niet meer zomaar in de verbrandingsoven mikken of op een berg gooien. Nee, wat herbruikbaar is ook weer hergebruiken. Zo zijn

er boeren in onze gemeente heel blij met het gft-afval, waar zij o.a. biogas van maken. Zo kan er ook gedacht worden aan andere afvalstoffen.


Wij staan achter de bedoeling van deze regeling, maar kijken kritisch naar de uitvoering en met name de bekostiging van dit nieuwe beleid. Nieuw Sociaal wil de bekostiging binnen het huidige niveau van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten houden. We willen zeker geen systeem waarbij de inwoner gaat betalen per container op gewicht - Difta genaamd – of pasjes voor gebruik van ondergrondse afval containers. In andere gemeenten zie je ‘ontduik-gedrag’. Publieke (gemeentelijke) vuilplekken staan vol. Of men dropt het afval in het buitengebied. In onze gemeente hoeft men niet heel veel moeite te doen om ‘buitengebied’ te vinden.

Maar zulk nieuw beleid biedt de gemeente ook kans op financiële opbrengsten. Zeker als de ontvanger van het afval – na omzetting in grondstof – er aan gaat verdienen mag het afval hem of haar wat waard zijn. Nieuw Sociaal vindt dat de opbrengst die dit beleid moet opleveren de kosten moeten dekken om dit beleid in te kunnen voeren, zoals door Jacoline Engelmoer is aangevoerd.


Commissie Boarger en Mienskip


Een commissie, waarin allerlei aangrijpende onderwerpen worden besproken zoals jeugdzorg, gemeenschappelijke regeling Empatec en de nieuwe subsidie regeling armoede, voor de witgoed en isolatie subsidieverordening.

Tijdens deze commissievergadering voerde commissielid Thomas Kroon voor het eerst het woord. Als vervanger van voormalig commissielid Johan Steenbeek mocht hij een inbreng leveren over de jeugdzorg. De gemeentelijke rekenkamer had aanbevolen om als gemeente Súdwest onderzoek te doen naar aanleiding van de misstanden die gespeeld hebben bij Woodbrookers in Kortehemmen. Woodbrookers maakt onderdeel uit van het totale jeugdzorgveld in Fryslân. Op dit moment zijn er geen jongeren uit onze gemeente gehuisvest. Het zou wel weer kunnen. Maar er gaat ook veel goed in de jeugdzorg. Dus willen we als Nieuw Sociaal inzicht in wat er in het geheel speelt. Positief en negatief. Het beleid moet breder worden opgepakt. In een verband als Sociaal Domein Fryslân samen met meerdere gemeenten. We moeten niet van incident naar incident kijken maar structureel oplossingen aandragen De jongeren en hun ouders moeten weten waar men aan toe is.

Op verzoek van onder andere Nieuw Sociaal komt de wethouder nu ook met tussentijdse informatie.

Commissie Bestjoer en Finansjen


Duurzame eigen gebouwen


De gemeente moet van de Rijksoverheid en de Provincie een beheersplan ‘eigen gebouwen’ opstellen met als doel om de verduurzaming van deze gebouwen in beeld te krijgen. Zoals gebruikelijk wordt aan de gemeenteraad gevraagd akkoord te gaan met het beschikbaar stellen van geld. In dit geval 1 miljoen euro. Maar over hoe dat geld besteed gaat worden werd niets gezegd. Dat vond Pieter Greidanus van Nieuw Sociaal geen juiste weg om te bewandelen. Samen met andere kreeg hij het voor elkaar dat de wethouder voor de raadsvergadering van 28 september met een aangepast voorstel komt.


Regiodeal


Op dit moment zijn er onderhandelingen over een zogenoemde ‘Regiodeal’. Samen met Provincie (bijdrage 6 miljoen euro) Gemeente Fryske Marren (5 miljoen) en onze gemeente (6 miljoen) is het bedoeling met steun van de landelijke overheid (bijdrage 35 miljoen) speciale aandacht te gaan besteden aan onderwijs, de zorg, infrastructuur, werkgelegenheid en andere zaken die onze regio (Zuid-West Fryslân) aan gaan.


Nieuw Sociaal vroeg of er rekening wordt gehouden met het voornemen van ziekenhuisbestuurders en zorgverzekeraars om het Antonius ziekenhuis Sneek te sluiten.

Het eenvoudige antwoord was dat hiermee géén rekening mee wordt gehouden omdat de gemeenten en de provincie niet gaan over een mogelijke sluiting van het ziekenhuis. Dat is aan de marktpartijen. (Ziekenhuizen en zorgverzekeraar)


Natuurlijk weten wij als Nieuw Sociaal dat dit formeel zo werkt, maar wanneer het Antonius-Ziekenhuis in Sneek gaat sluiten dan heeft dit grote gevolgen voor de regio en de stad Sneek. Onze vraag of deze regiodeal nu wel op het juiste moment dan wel op de juiste manier wordt aangevraagd blijkt voor het college en de overige partijen niet aan de orde.


Nieuw Sociaal ziet dit anders. Volgens ons kan de regiodeal-aanvraag met daar in de voorgenomen plannen voor sluiting van het ziekenhuis juist betekenen dat je als gemeente kunt proberen dat de rijksoverheid tóch ingrijpt bij de marktpartijen, zodat deze belangrijke voorziening voor Sneek en de regio behouden blijft. En mocht onverhoopt de sluiting niet te stoppen zijn dan moet je er als regio rekening mee houden dat er heel andere vervoersstromen en (zorg-)voorzieningen moeten komen. Daar zul je als regio wellicht ook in moeten gaan investeren.


Op dit moment is Nieuw Sociaal dit als enige van mening. We hebben het echter over belangrijke ontwikkelingen. Nieuw Sociaal vindt zorg eigenlijk een taak van de overheid. Het kán niet overgelaten aan de markt waar verdienmodellen en winst maken het uitgangspunt zijn. Zorg moet betaalbaar en toegankelijk zijn voor alle mensen. Je hoeft niet star vast houden aan huidige situaties (zoals: ‘zorg is aan marktpartijen; daar komen wij als overheid niet aan’) Dat kan veranderen. En zo’n regiodeal is daarvoor wellicht een mooi breekijzer.


Excursie met De Marrekrite


Zeker in een gemeente als de onze met heel veel watersport is het werk van Recreatieschap De Marrekrite belangrijk. Deze instelling zorgt er voor dat watersporters lekker ‘in het groen’ kunnen liggen met hun boten zonder dat groen te vernielen. Het aanleggen en onderhouden van steigers, het ophalen van vuil en het bijhouden van sanitaire voorzieningen is de klus die dit Recreatieschap met verve klaart. Tijdens een excursie met mensen van betrokken overheden (Provincie, Wetterskip, gemeenten) konden we dit goede werk weer eens met eigen ogen zien. 


De Marakrite heeft ook een belangrijke maatschappelijke taak. Een team van medewerkers wordt bij een aantal taken ondersteund door medewerkers van de sociale werkvoorziening en daarnaast een vaste groep enthousiaste vrijwilligers. Dit spreekt ons erg aan. Want de mens staat centraal bij Nieuw Sociaal

Share by: