Keek op de Week 2023-27

Keek op de Week 27 De val van het kabinet - Commissies over bouwplannen in dorpen, voorkeursrecht en De Tiid

 

De val van het kabinet


Waar gaat het om in de politiek? Deze vraag mag deze week best gesteld worden vinden wij als Nieuw Sociaal.


De landelijke politiek laat het totaal afweten door een machtspoliticus die totaal niet dienstbaar is aan de inwoners van Nederland en haar gewesten. Persoonlijk belang en partijbelang bepalen de agenda; niet de asielzoekers, niet de boeren, het klimaat of de onderkant van de samenleving. Dit is hoe de politiek tot deze week heeft gewerkt: het kabinet wikt en beschikt en de burgers moeten het over zich heen laten komen….


De kiezer is nu aan zet. Het duurt tot half november wanneer er verkiezingen zijn. Hierbij is de grote vraag wat BBB gaat doen, of Groen Links en PvdA werkelijk een huwelijk aan gaan en hoe andere partijen zich gaan manifesteren. Verder is het interessant om te zien wat Pieter Omtzigt gaat doen.  Nieuw Sociaal heeft zich bij het ontstaan van de partij eind 2021 laten inspireren door het boek ‘Een nieuw sociaal contract’ van Omtzigt. Daarom staan wij voor:  dienstbaarheid, vertrouwen en transparantie. We zijn benieuwd hoe dit op rijksniveau kan worden uitgerold.


Maar uiteindelijk bepaalt u als kiezer wie Nederland mag dienen de komende jaren.


Commissiebijeenkomsten


Ook de week van de commissie vergaderingen. Nieuw Sociaal heeft zich laten zien en horen op de woningbouwplannen in de verschillende dorpen. Bij voorkeur krijgen eigen inwoners voorrang, moeten er meer woningen voor starters komen en doorstroomwoningen voor ouderen. Deze woningen moeten haalbaar en betaalbaar zijn, waarbij er geluisterd moet worden naar de inwoners, waardoor er draagvlak gecreëerd wordt in de gemeenschappen. Dit is besproken in de commissie met de naam  Doarp, Sted en Omkriten. Kortweg DSO.

 Een ‘commissiebijeenkomst’ is een voorbereidende vergadering op de maandelijkse raadsvergadering, waarin de besluiten worden genomen. Met maar twee zetels   kunnen de raadsleden van Nieuw Sociaal niet alle commissiebijeenkomsten bijwonen. Dan mag ook iemand anders – daartoe beëdigd – namens Nieuw Sociaal mee   debatteren en standpunten naar voren brengen.


 Ons commissielid Johan Steenbeek was deze keer voor het laatst actief. Hij is commissielid geweest vanaf de verkiezingen in maart 2022. Het commissiewerk, het   gewone werk en het vaderschap is op dit moment voor Johan moeilijk te combineren.


 Johan Steenbeek blijft betrokken bij de partij als adviseur en partijlid. Wij danken Johan voor alle tijd en inzet voor Nieuw Sociaal.

 

 Thomas Kroon neemt zijn plaats in. Thomas is vanaf de oprichting (2021) van Nieuw Sociaal betrokken bij de partij. In de raad van 20 juli wordt hij beëdigd als   commissielid.

In de commissie ‘Bestjoer en Finansjen’ (BF) bogen we ons over twee onderwerpen.


Voorkeursrecht op te bebouwen gronden


De gemeente wil op bepaalde gronden voorkeursrecht leggen. Dat betekent dat de eigenaren bij verkoop het als eerste aan de gemeente aan moet bieden. Het college van Burgemeester en Wethouders laten vooral hun oog vallen op gronden die later bebouwd kunnen worden.


Zulke plannen voor voorkeursrecht worden genomen zonder de belangen van de omgeving te kennen. In de eerste plaats de belangen van de eigenaar van die grond. Maar ook de belangen van pachters, van naburige bedrijven en boeren die ineens zien dat er mogelijk woningbouw in hun buurt komt en de gevolgen moeilijk in kunnen schatten.


Deze mensen gaan in bezwaar, maar de gemeente stelt dat die bezwaren ‘niet ontvankelijk zijn’, omdat het alleen nog maar om een ‘voorkeursrecht’ gaat. Zonder dit betrokkenen mee te delen.


Nieuw Sociaal is van mening dat het recht van voorkeur anders moet worden geregeld. Ook bij zo’n beslissing moet vooraf gesproken worden met wijk- of dorpsbelangen, eigenaren en de inwoners en bedrijven in de omgeving. Communicatie is hierbij cruciaal. Want overleg vooraf kan leiden tot geen of weinig bezwaren als er concrete bouwplannen gaan komen. De bouwtijd kan daardoor veel korter zijn.


De toekomst van De Tiid


Een heikel punt is de exploitatie van het HCW (Historisch Centrum Westergo) gevestigd in het Oude Stadhuis van Bolsward De Tiid. De plannen en begroting op papier lijken prima maar de werkelijkheid haalt ons allemaal in.


Cultuur en het behouden van die cultuur is een verantwoordelijkheid van ons allemaal daar is geen discussie over. De manier ‘waarop’ moet echter realistisch zijn; zeker voor de lange termijn zijn. Het gaat tenslotte om het inzetten van gemeenschapsgeld.


Het plan wat nu voorligt is geld inzetten zoals het altijd is gedaan. Maar na corona is alles anders geworden. We moeten inzien dat de bezoekerscijfers achterblijven, vrijwilligers moeilijk aan te trekken zijn en het opzetten van een permanente expositie veel geld kost. Voor beleving van musea is een andere manier van financiering nodig.


Nieuw Sociaal gaat met een voorstel komen om samen met de inwoners en de ondernemers in de stad Bolsward een alternatief plan op te stellen met als doel om meer draagvlak vanuit de stad zelf te creëren. Het Bolswards stadhuis moet ‘Ons Stadhuis’ zijn zoals het ooit ook is geweest.

Verder heeft de gemeente een Stichting Samenwerkende Musea Súdwest-Fryslân in het leven geroepen. Die stichting kan op het gebied van marketing en exploitatie mogelijk tot steun zijn voor het HCW in Bolsward.

Een gezonde exploitatie is belangrijk om ook de geschiedenis te bewaren. Erfgoed is een belangrijk onderdeel van cultuur. En ook cultuur staat centraal bij Nieuw Sociaal.

Share by: