Keek op de Week 2023-40

Keek op de week 40 – Democratische vernieuwing - Financiële plannen – Op bezoek


Een week van veel informatie en bijeenkomsten. Enerzijds over democratische vernieuwing in de gemeente. Anderzijds om de Raad bij te praten over de toekomst plannen van het college. En in rechtstreeks contact met de inwoners.


Democratische vernieuwing.


Er is een werkgroep van raadsleden gevormd die na aan het denken is over hoe het democratischer kan in onze gemeente. Met name om de politiek dichter bij de inwoners te brengen. De werkgroep presenteerde welke onderwerpen zij de komende tijd willen gaan uitdiepen. Er zijn vijf initiatieven gepresenteerd. Daaronder de idee van Nieuw Sociaal om na de volgende verkiezingen in 2025 een raadsbreed akkoord op te gaan stellen. Met grote meerderheid van de partijen wordt dit nu onderzocht en uitgewerkt.


Financiële plannen


Dinsdagavond hebben de wethouders een pitch gehouden over wat zij van plan zijn binnen de programmabegroting 2024-2027. Ze blijven uitgaan van het coalitieprogramma, ‘Grutsk en Tichtby’ genoemd. Ruimte voor nieuw plannen is er niet. Als wij als Nieuw Sociaal bijvoorbeeld wel iets nieuws zouden willen, wat de gemeente geld kost, dan moeten we aangeven ten koste waarvan dat dan zou moeten gaan. Dat is in de praktijk heel lastig. Want de coalitie van PvdA, CDA en FNP – de meerderheid dus - zal vast willen blijven houden aan wat ze afgesproken hebben in het akkoord.


Wonen


Het realiseren van 1000 woningen in deze college periode is nog steeds prioriteit. Wonen op water – een van de punten uit het verkiezingsprogramma van Nieuw Sociaal - wordt hier een onderdeel van.


De druk op de woningmarkt blijft. De nieuwe urgentie wet zal dit nog groter maken. Gemeenten en woningbouw coöperaties moeten een percentage betaalbare woningen vrijhouden voor statushouders, gescheiden mensen, GGZ cliënten die weer zelfstandig gaan wonen, ex gedetineerden enz. Opnieuw een regeling die financieel open is gelaten maar gevolgen zal hebben voor reguliere wachtlijsten die langer gaan worden.


Het sociaal domein heeft het zwaar. De jeugdhulp blijft een zorgenkind en de gemeente vult vanuit eigen middelen met bijna een miljoen euro de rijksbijdrage aan. Ook andere zorgonderdelen staan onder druk.  Zoals wachtlijsten die optreden bij de gebiedsteams enz. Het is de vraag of meer de oplossing zal brengen. Volgens Nieuw Sociaal moet de druk op de gemeente verminderen door de situaties van mensen beter te maken. Dát moet het uitgangspunt zijn.


De invoering van nieuwe omgevingswet gaat meer geld kosten dan gedacht. Invoering van die wet zou er toe moeten leiden dat burgers meer vrijheden krijgen en minder bemoeienis vanuit de gemeente. Dat zou er weer toe moeten leiden dat de gemeente minder kosten hoeft te maken. Maar de opstart in die richting – die ook niet helder omschreven is – gaat dus meer kosten.


Bepaalde controletaken gaan van de gemeente naar de FUMO (Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing); de Omgevingsdienst in de provincie. Dat is fijn, maar anderzijds krijgt de gemeente bepaalde taken van de provincie op het bordje, waar geen geld tegenover staat. 


Aangezien er in 2026 minder geld vanuit het Rijk naar de gemeenten zal vloeien wordt het de komende jaren niet bepaald gemakkelijk.

Maar Nieuw Sociaal zal deze ontwikkelingen kritisch blijven volgen. Wij willen dat het geld goed besteed wordt. Aan dingen die de inwoners écht raken.


Op bezoek


Vanuit de fractie hebben we overleg gehad met initiatiefnemers voor waterwoningen in onze gemeente. Ook zijn we langs geweest bij mensen die vragen en opmerkingen hebben over het AZC, bomen op de Pampuskade, OZB en bij de sociale werkvoorziening.


Want uiteindelijk is het zo: de mens staat centraal bij Nieuw Sociaal.

Share by: