Keek op de Week 2023-41

Keek op de week 41 - SOPREMA - Warm Heeg - Jeugdzorg


Maar eerst: de tijd staat even stil aan het begin van deze week door al het geweld wat mensen elkaar aandoen op een heel klein stukje aarde. Dat wij mensen tot zoveel geweld kunnen komen is onvoorstelbaar wanneer wij hier vanuit onze eigen leefomgeving over na gaan denken. Mens wie ben je?


Nu duidelijkheid hoe verder met SOPREMA.


Wat ons hier in SWF bezighoudt is van een hele andere orde. De bewoners-werkgroep SOPREMA/ voormalig Troelstra en de Vries, heeft ons als raad bijgepraat over de huidige stand van zaken. Er is veel communicatiestoornis met de gemeente en frustratie hierover bij de werkgroep. De overlast van geur en lawaai met de uitstoot van gevaarlijke stoffen blijft de rode draad. De gemeente komt in december met voorstellen. Er ligt een rapport van een bureau waar enkele scenario’s zijn uitgewerkt over hoe het verder moet met dit bedrijf op deze locatie. De vraag is of dat niet anders moet.


Nieuw Sociaal is van mening dat er op korte termijn duidelijkheid moet komen. Dit dossier moet eindelijk een keer worden afgerond. Dat is nodig voor de inwoners, maar ook voor het bedrijf. Dat mag wel een keer na 5 jaar bezig zijn met deze kwestie.


Warm Heeg


Een lokaal initiatief wat nu uitgevoerd kan gaan worden met behulp van aquathermie mits de gemeente een garantstelling wil afgeven voor het aangaan van een lening om het project te financieren. Het unieke van dit project is de lokale samenwerking tussen inwoners ondernemers. Nu moet er een vervolgstap genomen worden: het aanleggen van de infrastructuur. Een buizensysteem naar de woningen, die van dit warmtenet gebruik gaan maken. De eigen energie-coöperatie kan de prijs voor energie beheersbaar houden. Eventuele winst kan men reserveren voor uitbreiding en investeringen in de toekomst. De gemeente kan eigenaar worden van de infrastructuur. Op die manier kan de toegankelijkheid van energie voor iedereen gegarandeerd worden.


Jeugdzorg en de kansen.


Jeugdzorg is een onderwerp waar vaak en veel over wordt gesproken. Er blijken veel problemen. De echte oplossing weet vrijwel niemand.


Tijdens een bijeenkomst bij jeugdzorgverlener KIEN in Sneek zijn wij in discussie gegaan over wat de gemeente kan doen om jeugdzorg passender en efficiënter te krijgen. Daarbij bleek dat er te weinig eerst echt naar de jongere en ouders/verzorgers wordt geluisterd voordat jeugdzorg wordt ingezet. Als er een signaal komt dat een jongere in de problemen is zijn systemen en protocollen meer bepalend dan het echt vast stellen wat de hulpvraag nu eigenlijk is. Het ingaan van een jeugdhulptraject heeft veel impact op de jongere; maar ook op de ouders/verzorgers.


Nieuw Sociaal meent dat er een betere eerste-lijns hulpverlener moet zijn die de hulpvraag vast kan stellen. Om vervolgens te bezien of er binnen het eigen netwerk van de jongere hulp kan worden geboden. Denk aan familie, pake en beppe, een buurman of buurvrouw, enzovoort.


Door slim gebruik te maken van de omgeving van de jongere kan er sneller passende hulp worden geboden. Meer geld lost niets op. Door meer ‘aan de basis’ te werken zou het wellicht minder geld hoeven te kosten. In feite een opdracht aan onderwijs wijkteams en huisartsen. Nu investeren in deze jongeren betaalt zich later dubbel terug. De mens staat centraal bij Nieuw Sociaal. Ook bij de jeugdhulpverlening.

Share by: