Keek op de week 16 Raadsvergadering, dorpsbelangen en Gast van de Raad
Vergadering van dorpsbelangen/wijkbelangen, allemaal vrijwilligers!
Deze week mochten wij enkele vergaderingen van dorpsbelangen bijwonen. Wat een activiteiten worden georganiseerd of gefaciliteerd door de besturen van dorp en wijkbelangen. De taken die deze besturen uitvoeren doen zij in het belang van de inwoners om hun belangen te borgen. Initiatieven die vanuit de inwoners komen, voor te leggen aan de dorpen coördinator en deze brengt het in bij de gemeente. De taken van dorp en wijkbelangen zijn belangrijk voor het functioneren van een samenleving, het welzijn van de inwoners en het algemeen belang van de iedereen. De bestuurders en vrijwilligers verdienen alle respect en waardering van de inwoners, van ons als fracties en het gemeentebestuur.
Gasten, Raadsvergadering 18 april
Een boeiende vergadering met veel gasten waaronder de vrouwen van nu uit IJlst, betrokken bij het welzijn van de inwoners in deze stad. Ook deelnemers aan de cursus 'Politiek in mijn gemeente' zijn aanwezig als afsluiting van de cursus. Het is geweldig dat mensen de gemeente Politiek willen volgen, want de gemeente is de eerste overheid en hoort dienstbaar te zijn aan alle inwoners. De raad is van u, laat u zien en horen samen moeten we het doen.
Raadsvergadering!
Een vergadering die in het teken stond van vragen stellen aan het college over tal van onderwerpen die de aandacht nodig hebben. Het onderwerp gastvrijheidseconomie, waarvoor de visie is vastgesteld en waar nu beleid op kan worden gemaakt. Nieuw Sociaal, heeft aandacht gevraagd voor, wat wordt de hoogte van het tarief toeristenbelasting, eerder is dit teruggenomen door het college omdat de raad het niet eens was met de manier van beoordelen van het tarief. Het college zegt toe voor de zomer met een nieuw voorstel te komen, samen met gemeente de Fryske Marren. Daarnaast is de groep jongeren van 14 tot 18 jaar een groep die extra aandacht vraagt om activiteiten voor te organiseren in de zomer, maar ook in de maanden wanneer er geen of weinig toeristen zijn. Via een motie samen met andere partijen wordt dit een onderdeel van het beleid. Het college moet hier harder mee aan de slag.
De ontwerpbegroting 2025 van de FUMO is een onderwerp wat een terechte discussie opleverde. De FUMO doet veel wanneer het gaat om het uitgeven van vergunningen, handhaving en uitvoering van onderzoeken naar misstanden enz. De FUMO is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten in heel Fryslân. De gemeente SWF is een van deze gemeenten. Iedere gemeente betaald een bijdrage aan de FUMO. Deze bijdrage wordt steeds hoger en de taken steeds meer omdat de rijksoverheid dit van de gemeenten verwacht. Nu het geld en de arbeidskrachten schaarser worden moet de discussie worden opgestart, wat moet de FUMO echt doen, welke taken willen wij uitgevoerd hebben en voor welk budget? Nieuw Sociaal is van mening dat de systemen vastlopen en dat de rijksoverheid, de provincie het Wetterskip en de gemeenten nu in overleg moeten gaan om op een andere manier de FUMO in te richten qua geld en de taken die zij moet uitvoeren. De overheid verwacht alles, maar moet zelf wel het voorbeeld geven dat veranderingen nu moeten worden ingezet bij de FUMO en ook andere samenwerkingsverbanden. Hogere belasting is niet de oplossing, meer geld is pleisters plakken en daarmee lossen we niets op. Alles wat we doen is voor de samenleving het algemeen belang, daarvoor staan wij aan de lat als raad van de gemeente.
Dit omdat, de mens staat centraal bij Nieuw Sociaal!
Vereniging Nieuw Sociaal
Marsdiep 11
8602 CJ Sneek
info@nieuwsociaal.nl
ANBI-status verkregen
Voor leden is het beleidsplan op te vragen via voorzitter@nieuwsociaal.nl