Keek op de week 20 extra DSO en bijeenkomst onderwijsachterstandenbeleid
Commissie DSO, maandag
Een avond met een paar onderwerpen die heel veel vrijwilligers betrokkenen en besturen bezig houdt. De energie agenda die door het college wordt voorgesteld roept vragen op bij initiatiefnemers en de raad. De ruimte voor duurzame opwekking binnen de gemeente is voldoende meent het college het is niet de bedoeling om hier extra in te investeren. De insprekers vragen om ondersteuning om toch te kunnen voorzien in de eigen energiebehoefte van dorp wijk of bedrijf. De reactie van het college is, nu even niet. Dan staat er de volgende dag in de krant dat Fryslân zelfvoorzienend moet worden en dat er ingezet moet worden op meer zon wind en mogelijke biogasenergie. SWF is onderdeel van de energietafel een provinciaal programma waar alle gemeenten aan deelnemen. Wat in de commissie wordt aangegeven komt niet overeen met wat het college voorstelt en wat de initiatiefnemers vragen. Samen met GL gaan wij vragen stellen aan het college in de komende raadsvergadering op 23 mei.
Bestemmingsplan Koe poort Stavoren
Een plan waar het college aangeeft dit vast te stellen zoals de project ontwikkelaar het heeft ingediend. Wat hier voor een probleem zorgt is, dat Stavoren dit plan niet wil en de raad vraagt dit plan niet vasttestellen. Dit komt niet vaak voor en hier worstelt de raad dan ook mee. College wil de projectontwikkelaar laten bouwen en de stad Stavoren is tegen. Stavoren is tegen omdat er niet gebouwd wordt voor de doelgroepen die deze woningen kunnen betalen. Het college is van mening dat de gemeente niet anders kan dan toestemming verlenen aan het bouwplan van de projectontwikkelaar omdat het plan voldoet aan voorwaarden die de raad eerder zelf heeft vastgesteld. Nieuw Sociaal heeft hier grote moeite mee. Samen met de werkgroep wonen onderdeel Staversbelang hebben wij technische vragen aan het college gesteld over de gevolgde procedure is er een behoefte onderzoek gehouden en op welke manier is Stadsbelang betrokken bij de gehele planvorming. De antwoorden van het college wachten wij eerst af, daarna gaan we samen met Stavoren kijken op welke manier onderbouwd het college op andere gedachten kan worden gebracht. Het gaat om wat de stad aangeeft en wil en niet omdat het beleid en het systeem leidend is. De mens centraal voor Nieuw Sociaal!
Koudum en verhuizing de Poiesz
Een plan wat al langer de aandacht heeft binnen Koudum en de gemeente. Het verplaatsen van een supermarkt buiten het centrum van Koudum heeft altijd gevolgen. De ondernemer wil iets nieuws bouwen wat voldoet aan de eisen van deze tijd en de wensen van de consumenten. Dorpsbelang Koudum vraagt om de supermarkt te behouden voor het centrum om het winkelgebied te behouden omdat een supermarkt levendigheid geeft. Nieuw Sociaal begrijpt de wens van Dorpsbelangen en sommige ondernemers. Er ligt een detail handelsvisie waar het college zich door laat bepalen wat wel of niet mogelijk is. Hier zit voor Nieuw Sociaal een probleem. Deze visie is niet vrijblijvend in te zetten en de ene keer wordt gesteld dat een visie geen juridische waarde heeft en in andere gevallen wel. Wat is nu juist? Onze vraag is dan ook waarom dan deze visie wat willen wij hiermee wanneer deze niet rechtsgeldig is? Het besluit hierover komt in de raad van 23 mei.
Onderwijsachterstandenbeleid
Niemand kan zelf bepalen waar men geboren wordt. De omgeving is bepalend voor de ontwikkeling en waar je opgroeit. Gelijke kansen qua onderwijs en carrière dat is waar de gemeente bij kan ondersteunen. De GGD kijkt samen met de ouders op het consultatiebureau of ondersteuning nodig is wanneer het gaat om vaardigheden die belangrijk zijn om je als kind te ontwikkelen. De kinderopvang is een plek waar extra ondersteuning kan worden gegeven. Deze ondersteuning is voor iedereen mogelijk omdat de gemeente dit betaald. Gelijke kansen, niet iedereen is hetzelfde. Rekening houden met die verschillen is de uitdaging voor ouders GGD en gemeente. Het is wel duidelijk, nu investeren in onze kinderen, betaald zich later altijd terug. Nieuw Sociaal ondersteunt dit beleid en wil hier op investeren voor de langere termijn.
Dit omdat, de mens staat centraal bij Nieuw Sociaal!
Vereniging Nieuw Sociaal
Marsdiep 11
8602 CJ Sneek
info@nieuwsociaal.nl
ANBI-status verkregen
Voor leden is het beleidsplan op te vragen via voorzitter@nieuwsociaal.nl