Keek op de week 45 De week van overleg, openavond veiligheidsregio, auditcommissie, voedselbank
Verkeersproblematiek Offingawier koppelen aan Pottenvisie
Nieuw Sociaal is uitgedaagd om met een voorstel te komen over de verkeersproblematiek Offingawier. De afgelopen week overleg gevoerd, met Offingawier en overige betrokkenen, op welke manier het college en de raad overtuigen om de verkeersproblematiek Offingawier op de agenda te houden. Dat er door het huidige college geen geld wordt uitgetrokken voor Offingawier, mag niet betekenen dat de aandacht daarmee ook verdwijnt. Het doel van het indienen van de motie is, verkeersproblematiek Offingawier opnemen in de huidige Pottenvisie. Dit met als doel, concrete voorstellen voorbereiden, om wanneer er geld beschikbaar is direct de plannen uit te voeren. De motie wordt 14 november ingediend.
De veiligheidsregio
Een gemeenschappelijke regeling van alle gemeenten in Fryslân. De Burgemeesters van de gemeenten zijn de verantwoordelijke bestuurders van deze gemeenschappelijke regeling. Onderdeel van deze veiligheidsregio, zijn de brandweer, GGD, epidemieën, denk aan Corona enz. Onze veiligheid is een grote waarde. De vraag komt nu wel, hoe ver moeten we gaan, wat is haalbaar en betaalbaar? Met gezondheid en veiligheid gaat het om en over alle mensen die veiligheid en preventie verwachten van de overheid. Alles voorkomen gaat nooit lukken. Zullen ook moeten aanvaarden dat mensen ook zelf verantwoordelijkheid moeten dragen en nemen omdat garantie voor veiligheid door de overheid financieel wel betaalbaar moet blijven. Dit gaat de komende tijd een belangrijk onderwerp worden in de discussie tussen de gemeenten en de veiligheidsregio.
Auditcommissie
Deze commissie bestaat uit raadsleden die overleggen over de financiële toestand binnen de gemeente en op welke manier de raad betrokken kan worden bij plannen en ontwikkelingen binnen de begroting van de gemeente. Op dit moment zijn er zorgen over de financiële toekomst van de gemeente. De raad is voor het zomerreces bijgepraat over de mogelijke scenario's en ons gevraagd mee te denken. Nu worden we in het voorjaar van 2025 wederom bijgepraat en gaan daarover een besluit nemen. scenario's helpen ons consequenties en gevolgen in kaart te brengen als we minder geld hebben en we keuzes moeten maken. Dit tijdspad is voorgelegd aan de auditcommissie en er is door een aantal leden van de auditcommissie/raadsleden aangegeven dat we dit erg laat vinden en we vaker en eerder meegenomen willen worden in de te maken keuzes. Voor 2025 worden er worden op dit moment geen beslissingen genomen waar precies voldoende middelen voor zijn om beleid uit te voeren wat nodig is voor de inwoners, ondernemers enz. De ambities worden voortgezet en pas voor 2026 worden de echte keuzes aan ons voorgelegd. Er moeten keuzes worden gemaakt door dit college en de raad moet deze kunnen beoordelen of zij uitgevoerd kunnen worden. Nieuw Sociaal wil hier duidelijkheid over omdat de inwoners recht hebben op een politiek die beslissingen neemt en duidelijke keuzes maakt. De posten waar nog geen bedragen zijn vermeld (programmabegroting 2025) zoals bijvoorbeeld de Sneekweek worden met incidentele gelden opgepakt, maar eerst zal de begroting van de Stichting natuurlijk moeten worden goedgekeurd en zal het college een bedrag voorstellen om hiervoor vrij te maken. De structurele gelden worden later te beoordeling aan de raad voorgelegd. Wij vragen het college om duidelijkheid in de raad van 14 november.
Voedselbank Sneek Wymbritseradeel
Tijdens de open dag van de voedselbank in Sneek gesprekken mogen voeren met de vrijwilligers en de bestuurders. Gedreven mensen die iets willen betekenen voor de ander. Een professionele organisatie die mensen kunnen helpen die tijdelijk deze ondersteuning nodig hebben. De zorgen van de voedselbank gaan over, bereiken we wel alle mensen waar de voedselbank voor bedoelt is? Er zijn cijfers bekend over het aantal mensen wat in aanmerking komt voor ondersteuning door de voedselbank Sneek Wymbrits. Maar de zorg is dat deze cijfers met aantal mensen niet overeenkomt met de werkelijkheid van het aantal gebruikers. Dit heeft mogelijk te maken met de manier indiceren vanuit de gemeente SWF. Uit contacten met voedselbanken uit de regio blijkt dat de manier van indiceren daar praktischer en laagdrempeliger gaat om daarmee de mensen die in aanmerking komen voor de voedselbank sneller en beter te kunnen bedienen. Nieuw Sociaal zou het liefste willen dat de voedselbanken overbodig zijn, maar dit is op dit moment niet realistisch. Wij gaan daarom het college vragen of de mensen die voedselhulp nodig hebben wel weten dat de voedselbank hiervoor beschikbaar is. Dit omdat, de mens staat centraal bij Nieuw Sociaal
Vereniging Nieuw Sociaal
Marsdiep 11
8602 CJ Sneek
info@nieuwsociaal.nl
ANBI-status verkregen
Voor leden is het beleidsplan op te vragen via voorzitter@nieuwsociaal.nl