Keek op de Week 2024-46

Keek op de week 46  De week van, fractie overleg, en de raadsvergadering, met als onderwerp de begroting 2025!


Fractie op maandag


Op maandag avond de fractievergadering met als onderwerp, de begroting 2025 en de meerjarenraming 2026-2028. De gemeente krijgt behoorlijk minder geld uit Den Haag. Dit geeft zorgen over zaken die de gemeente al jaren doet zoals ze doet en wat nu? Het college presenteert een begroting die op papier klopt, maar de werkelijkheid is dat het college geen keuzes en er dus geen besluiten kunnen worden genomen. Nieuw Sociaal is kritisch op de manier van de begroting presenteren. Maar volgens wettelijke regels moet een gemeente ieder jaar voor 15 november de begroting moet indienen bij de provincie. Nieuw Sociaal heeft voorgesteld om op een andere manier te werken. Uitgaan van de kracht in de samenleving, vanuit vertrouwen om daarmee dorpen wijken en steden te faciliteren die hier actief om vragen. Hebben als voorbeeld de initiatieven van stadsbelang Stavoren besproken. Omdat hier plannen zijn vanuit de stad zelf voor de basisschool, MFC de Kaap en de voetbal om samen een plan voor de lange termijn te maken om de leefbaarheid voor Stavoren te waarborgen. Men wil zelf werken aan een nieuw MFA voor de stad. De vrijkomende locaties kunnen worden ingezet voor woningbouw voor jongeren, starters, ouderen of doorstromers. Via een motie gaan wij hier extra aandacht voor vragen.  

Daarnaast in de fractie gesproken over de meeropbrengst van de toeristenbelasting van 1 miljoen euro. Nieuw Sociaal is van mening dat dit voor het grootste deel ten goede moet komen aan het toerisme, omdat het geld ook wordt opgebracht door de toeristen. Dit is nodig om de kwaliteit van de toeristische voorzieningen, maar ook de voorzieningen voor eigen inwoners zoals fietspaden aanlegsteigers en andere voorzieningen in de gemeente op peil te houden en ondernemers te faciliteren bij het investeren, ook hier dienen wij een motie voor in.

Een grote zorg is de jeugdhulp en de tekorten die er zijn van meer dan 7 miljoen euro. De manier van werken werkt niet. De kosten door verwijzen, behandeling en resultaat zijn niet in verhouding met het beschikbare budget. Wachtlijsten zijn aan de orde. Nieuw Sociaal wil perspectief voor de jongeren, de ouders verzorgers en de medewerkers in de jeugd hulp. Dit kan wanneer wij de jeugdzorg teruggeven aan de hulpverleners, verwijzers en de ouderen/verzorgers. Haal de beleidsmakers er tussenuit hierdoor is er meer persoonlijk contact en is de realiteit van de zorgvraag geborgd. Nieuw Sociaal wil ook hier een motie voor indienen.

Offingawier,  een onderwerp waar Nieuw Sociaal al langer mee bezig is. Het college is van mening dat er de komende jaren geen geld is om deze problematiek op een duurzame manier op te lossen. Offingawier, de besturen van DB en de verkeerscommissie hebben zich vele jaren ingezet om hier een oplossing voor te vinden tot op heden zonder resultaat. De ontwikkelingen op de Potten gaan door met woningbouw, waterskibaan en andere ontwikkelingen richting de toekomst. Allemaal prima ontwikkelingen maar met het gevolg wel een hogere verkeersdruk door en om Offingawier. Ook de bouw van de wijk Houkepoort geeft meer verkeersbewegingen richting Irnsum en dan naar Leeuwarden, Heerenveen of anders. Nieuw Sociaal is samen met het dorp Offingawier en omgeving op zoek gegaan naar een oplossing voor de lange termijn. Dan is het nodig dat het onderwerp op de agenda van het college en de raad blijft staan. Samen met Offingawier en in het bijzonder met de heer Berendt Boschma is een motie en een amendement opgesteld om dit te realiseren.


De Begrotingsraad op donderdag 14 november


Een raadsvergadering met eerst een afscheid van Pier Visser raadslid PVDA. Om persoonlijke redenen stopt Pier Visser een jong talent die door samenwerking het beste voor de inwoners wil. Zijn opvolger wordt beëdigd, de heer Flikkema. De heer Flikkema is geen onbekende omdat hij al lid is van de commissie DSO. Beide heren succes buiten de politiek en in de politiek.

Het is ook de raad van de algemene beschouwingen. De fractievoorzitters mogen in 5 minuten aangeven wat zij denken van de begroting en de toekomst van de gemeente. Nieuw Sociaal heeft aandacht gevraagd voor de woningbouw, bouw meer sociale huurwoningen in de dorpen en wijken. Doe dit met initiatieven vanuit de dorpen en wijken zelf. Voorbeelden zijn initiatieven in Koudum-Stavoren -Blauwhuis Oudega Sijbrandaburen Terzool Raard enz. De kennis en energie die in de samenleving zit maak hier gebruik van. De gemeente hoeft niet alles te doen maar faciliteer deze kernen om plannen tot uitvoering te laten komen. De jeugdzorg, de nieuwe Nederlanders, de opvang, begeleiding en daarmee de integratie moet op een andere manier worden gedaan. Ga met de inwoners van de gemeente in overleg op welke manier deze nieuwe mensen succesvol in onze samenleving kunnen worden opgenomen. Dit is nodig omdat wij samen verantwoordelijkheid hebben om deze nieuwe Nederlanders een toekomst te geven met perspectief. Nieuw Sociaal heeft aangegeven veranderen gaat niet lukken wanneer we alles via de oude systemen en procedures willen oplossen. De huidige systemen lopen vast. Door anders denken anders doen, vooral vanuit de gemeente en de overheid, door meer over te laten aan de samenleving zelf. Ga uit van vertrouwen is de kracht die in de samenleving aanwezig is. Door de kracht van de samenleving voelen wij ons ook verantwoordelijk en ontstaat draagvlak en daadkracht om duurzame toepassingen op gang te krijgen. Dit kunnen initiatieven zijn als woningbouw zorg energie toerisme jeugdzorg school en vele andere onderwerpen.

Na de algemene beschouwingen worden de moties en amendementen in stemming gebracht. Nieuw Sociaal heeft het initiatief genomen voor drie moties en diende een vierde motie samen in met de FvD. Na de fractievergadering is contact gezocht met collega partijen om steun te krijgen voor deze moties. Dat is intensief en vraagt om rust en geduld. En dit is behoorlijk gelukt deze avond. De motie Stavoren, het college gaat in gesprek met de stad om de mogelijkheden te benoemen en op welke manier Stavoren zelf de plannen kan ontwikkelen, de motie hebben we om die reden niet ingediend, maar we hebben een toezegging gekregen van de wethouder. De motie, Jeugdzorg, het college geeft aan de urgentie van de jeugdzorg te erkennen en wil in het voorjaar 2025 samen met de raad een oplossing zoeken. Daarom vond de wethouder deze niet wenselijk. Je moet niet haastig omgaan met nieuw beleid. We hebben natuurlijk ondertussen al heel veel gepraat. Binnenkort hierover zeker meer.  De motie toeristenbelasting, vindt het college lastig. Het extra bedrag van 1 miljoen gaat naar de algemene middelen en maakt dat de begroting over 2025 sluitend is. Wanneer hier een paar ton worden afgehaald ontstaat een gat in de begroting wat anders ingevuld moet worden. De afspraak is nu om ook dit onderwerp in het voorjaar opnieuw te bespreken. Vervolgens de motie Offingawier, een volle publieke tribune met mensen uit Offingawier. De motie wordt aangenomen met 34 stemmen voor en 1 stem tegen. Een uitkomst die te danken is aan de inzet van het dorp Offingawier. De aandacht voor de verkeersproblematiek Offingawier wordt weer onderdeel van de agenda van het college en de raad de komende jaren. Tijdens de mobiliteitsvisie die binnenkort op de agenda komt van de raad kunnen we kijken hoe we dit vlot kunnen trekken. We beseffen goed dat er keuzes gemaakt moeten worden en we gaan ervoor. Dan kunnen concrete oplossingen worden gezocht en uitgewerkt. Wanneer er ruimte is binnen de begroting, dus weer geld is, dan kunnen de gemaakte plannen van de plank worden gehaald en uitgevoerd worden. De uitkomst van deze raadsvergadering laat zien dat in overleg en samenwerking zaken tot stand komen die eerder niet de aandacht hadden gekregen wanneer dit niet was gebeurt. Samen moeten we het doen, samen kunnen we zoveel meer! Dit omdat, de mens staat centraal bij Nieuw Sociaal.

Share by: