Keek op de Week 6 De week van jeugdzorg: bijeenkomst van Nieuw Sociaal bij De MIK in Wommels en informatieavond voor raads- en commissieleden


Bijeenkomst: Jeugdzorg en hulp bij De MIK in Wommels

Ondanks de lage opkomst hebben we tijdens deze bijeenkomst een waardevolle en diepgaande discussie gevoerd. De heer De Vries, eigenaar van De MIK, opende de discussie met een enerverende inleiding waarin hij, aan de hand van praktijkvoorbeelden, de kernproblemen binnen de jeugdzorg benoemde. Hierbij kwamen niet alleen de uitdagingen in de ondersteuning van jongeren aan bod, maar ook de financiële zorgen waarmee gemeenten kampen.

Jeugdzorg is in beweging – en dat is noodzakelijk. Veranderingen zijn nodig om te voorkomen dat kwetsbare jongeren uitvallen in onze samenleving. Momenteel draait de discussie rondom jeugdzorg vooral om de kosten: jeugdhulp is te duur! Maar als dat de conclusie is, hoe maken we het dan wél betaalbaar? Wat mag goede ondersteuning voor kwetsbare jongeren en hun ouders/verzorgers kosten? Dit zijn vragen die al in 2015 gesteld hadden moeten worden, toen de jeugdzorg werd overgeheveld naar de gemeenten. Destijds werd aangenomen dat gemeenten deze zorg efficiënter, passender en goedkoper konden aanbieden dan de provincie of het Rijk. In de praktijk bleek dit een misvatting: de jeugdzorg is juist duurder geworden.

Tijdens de bijeenkomst bij De MIK werd een fundamentele vraag gesteld: Waarom is jeugdzorg ooit ontstaan? Met welk doel en onder welke voorwaarden? Door terug te gaan naar deze kernvraag, kunnen we bepalen wat jongeren en ouders/verzorgers zélf nodig vinden om passende hulp te ontvangen. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de rol van het eigen netwerk: Wat kunnen ouders en verzorgers zelf? Is er steun mogelijk vanuit familie, zoals ooms, tantes, grootouders of anderen? En is elk probleem daadwerkelijk een probleem, of creëren we een probleem wanneer een jongere niet binnen vastgestelde statistieken past?

Als een jongere niet in een ‘hokje’ past, is er dan sprake van een probleem? Kan de overheid daadwerkelijk alle uitdagingen van jongeren en hun ouders/verzorgers oplossen? De conclusie is duidelijk: nee, dat kan en lukt de gemeente en overheid niet alleen. Maar wat doen we dan met deze conclusie?

De oplossing ligt deels in bewustwording: jeugdzorg is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de hele samenleving. We moeten maatwerk leveren door minder te focussen op statistieken en meer op het individu – het kind of de jongere zelf.


Informatieavond Jeugdzorg voor de gemeenteraad en commissieleden

Op woensdag 5 februari vond een bijeenkomst plaats voor raads- en commissieleden van gemeente Súdwest-Fryslân, gericht op de inzet van jeugdzorg. Tijdens deze voorlichting werd besproken wat de gemeente doet om jongeren actief en gezond de toekomst in te laten gaan. Er zijn diverse initiatieven, zoals sportcoaches, cultuurcoaches, het Sociaal Collectief en SWF Dichtbij. De vraag blijft echter: bereiken we met deze initiatieven daadwerkelijk de jongeren waarvoor ze bedoeld zijn?

Hierbij speelt het onderwijs een cruciale rol. Scholen zijn dé plek waar jongeren worden gesignaleerd die mogelijk hulp en ondersteuning nodig hebben. Leraren en andere onderwijsprofessionals zien vaak als eerste wanneer een jongere dreigt uit te vallen. Naast signalering vervult het onderwijs ook een preventieve rol: het helpt voorkomen dat kleine problemen uitgroeien tot grotere uitdagingen later in het leven.

Daarnaast zijn wijkteams van groot belang. Duidelijk zichtbare en fysiek aanwezige medewerkers in dorpen, wijken en steden kunnen signalen vroegtijdig oppakken. Voor mensen die zorg en hulp mijden, kunnen zij een laagdrempelig aanspreekpunt vormen.

De toekomst van de jeugdzorg: anders en beter

De gemeente erkent dat jeugdzorg anders moet – en kan. Maar het uitgangspunt moet altijd het welzijn van jongeren en hun ouders/verzorgers blijven. Hulp mag niet afhankelijk zijn van financiële overwegingen.

Dit vraagt om een verandering in denken: Op welke manier zetten we jeugdzorg in en op welk moment? Moeten we jongeren en ouders minder ‘pamperen’? Moeten we erkennen dat het leven soms moeilijk is en dat uitdagingen onderdeel zijn van het opgroeien?

We moeten terug naar de basis: Waarom hebben we jeugdzorg ooit opgezet? Wat was het oorspronkelijke doel?

Nieuw Sociaal is van mening dat kwetsbare jongeren ondersteuning moeten krijgen van de overheid en gemeente, samen met hun ouders en verzorgers. Het doel moet zijn om hen binnen een bepaalde termijn weer grip te laten krijgen op hun eigen leven, ondersteund door hun directe omgeving.

Samen kunnen we meer! Omdat bij Nieuw Sociaal ieder mens centraal staat.


Ondernemers in gesprek over "ontwikkelkader en beleidsregels Logiesaccommodaties SWF"

De ondernemers zijn uitgenodigd om in het Bestjoerhus te komen praten over het ontwikkelkader en beleidsregels logiesaccommodaties en de verschillen tov het vorige beleidsregels. Het was goed te zien dat de hele raadszaal vol zat tot en met de bankjes met ondernemers die wilden weten waar hun ontwikkelmogelijkheden liggen. Vele ondernemers waren al eerder gesproken door ambtenaren en een aantal ziet de noodzaak tot het indienen van zienswijzen. We zijn oa in gesprek met de ondernemers van het bedrijventerrein Woudsend waar hoe kan het ook anders in deze kern, haventjes aanwezig zijn. Bij het lezen van het ontwikkelkader past dit bedrijventerrein niet binnen de kaders. En hoe nu verder? Want ze zitten er nu wel al zo'n 15 jaar. Moeten zij dan nu gewoonweg stoppen met hun bedrijfsvoering. ook ervaren bedrijven in het buitengebied voor kleinschalig recreatief gebruik geen medewerking en komen zij met dit kader wel verder? We gaan in gesprek met de ondernemers om te kijken of we vragen willen stellen aan het college.

De uitgangspunten voor nu zijn Eigenaar/Exploitant is bewoner

2. Focus op toeristisch-recreatieve verhuur

3. Seizoensverbreding en diversiteit

4. Nadruk op vitalisering bestaande bedrijven

5. Terughoudendheid nieuwe locaties

6. Verruimingen voor kleinschalige recreatie


Bezoek aan de Raad van gemeente Lelystad

Ons raadslid, Jacoline, is voorzitter van de werkgroep Versterken Lokale Democratie. Daarin bespreken een 6tal raadsleden met begeleiding van de griffie vele onderwerpen en ambtenaren en ook kijken zij buiten gemeentegrenzen. Ze bekijken of de manier waarop we nu zaken hebben afgesproken leidt tot de best geinformeerde raad en inwoners. Ook bekijken ze kritisch de (on)mogelijkheden van een raadsakkoord en of agenda. Daarover later meer, in juni presenteert de rekenkamer een rapport over dit onderwerp. Het bezoek in Lelystad was zeker de moeite waard en heeft ons vele inzichten gegeven en in bepaalde mate bevestiging gegeven dat er binnen onze gemeente zaken goed gaan en beter kunnen. Ook hierover later meer vanuit de werkgroep.


Reactie? Graag!

Heb je opmerkingen of vragen over deze Keek op de Week 6? Laat het me weten!

📧 E-mail: raadslid.p.greidanus@gemeentesudwestfryslan.nl
📞
Bellen: 06-25211828