Keek op de week 13 De week van; cursus, politiek in mijn gemeente, denktank Nieuw Sociaal, bijeenkomsten stads dorp en wijkbelangen en het politieke werk in de gemeente


Cursus, politiek in mijn gemeente,

Een mooi initiatief wat voorziet in een behoefte zo blijkt aan het aantal deelnemers wat zich iedere keer aanmeld. Mensen die een kijkje achter de schermen interessant vinden om allemaal verschillende redenen. Als raadsleden mogen wij vertellen wat wij zoal doen en op welke manier wij besluiten nemen over alle zaken die de inwoners aangaan. Aan het einde van de cursus is er een politieke markt waar alle partijen van de gemeente SWF aanwezig kunnen zijn. De cursisten stellen persoonlijke vragen aan de verschillende partijen of komen met praktische voorstellen over onderwerpen die lang duren(dit zijn er teveel) of met initiatieven binnen de verschillende domeinen waar de gemeente overgaat. Wat deze cursus ook kan opleveren zijn nieuwe kandidaat raadsleden voor de komende gemeenteraadsverkiezingen 2026. Politiek is mensenwerk. Nieuw Sociaal is van mening dat politiek ook menselijk moet zijn, praktisch en realistisch omgaan met de zaken die inwoners bezighouden. Niet een onderzoeksbureau of jurist moet besluiten nemen maar de gemeenteraad omdat wij de inwoners vertegenwoordigen. Dit is goed bestuur, voor Nieuw Sociaal!


De tweede denktank avond van Nieuw Sociaal

Een avond met deelnemers uit de hele gemeente. Doel is om te luisteren naar de inwoners over allerlei onderwerpen die spelen in de gemeente. Zoals de zorg, een heel breed terrein waar de gemeente voor verantwoordelijk is. Twee zaken die hier echt de aandacht kregen waren de WMO en de jeugdzorg. De bijdrage van twee ervaringsdeskundigen in deze discussie is waardevol. Men loopt tegen praktische zaken aan die echt anders kunnen en een voordeel oplevert voor de gebruikers van een WMO voorziening en ook voor de samenleving qua kosten. Denk aan het vervoer, naar voorzieningen als zwemmen, ziekenhuis/revalidatie, aanschaf hulpmiddelen, aanschaf auto om zelfredzaam te kunnen zijn enz. De jeugdzorg, waarom zoveel jongeren gebruik maken van de jeugdzorg met de vraag is er altijd een probleem waar jeugdzorg bij nodig is? Waar ligt de eerste verantwoordelijkheid? Wat is er mogelijk in de eigen omgeving? Geloven we niet teveel in statistieken en algoritmes en zorgt dit voor instroom in de jeugdzorg? Ook hier is de menselijke maat volledig uit beeld geraakt en daarmee de instroom en de kosten volledig uit de hand gelopen is de conclusie van deze avond hierover. Een ander veelzijdig onderwerp is de woningbouw, de infrastructuur, wegen fietspaden en de route naar besluitvorming over al deze plannen. De betrokkenheid van medewerkers van een grote gemeente als SWF staat onder druk. Het idee dat wat wij in Stavoren doen, moet dan ook in Raard/Scharnegoutum enz.. gebeuren gaat niet op omdat het hier over heel verschillende gebieden en regio’s gaat. Rekening houden met de verschillende regio’s kan vertraging in besluitvorming verkorten. Het inzetten van contactambtenaren, anderen dan de coördinatoren kan een meerwaarde zijn om de verschillende regio’s in SWF op een goede manier te kunnen bedienen. Nieuw Sociaal wil de informatie die deze denktank avonden oplevert gebruiken bij de mogelijke bezuinigingen waar de raad in mei over moet besluiten om beslissingen te kunnen nemen. Daarnaast gebruiken wij deze informatie voor het schrijven van het verkiezingsprogramma. Het concept wordt eerst gedeeld met de denktank deelnemers om daarmee recht te doen aan de bijdrage die zij hebben geleverd voor dit verkiezingsprogramma.


Bijeenkomsten stads wijk en dorpsbelangen

Het maanden februari en maart zijn de maanden van de jaarvergaderingen van de dorp stads en wijk belangen. Het is onmogelijk om als partij overal aanwezig te zijn, moeten dus een keuze maken. Deze week waren we aanwezig in Stavoren. Een actieve stad waar veel gebeurt, waar veel moet gebeuren en waar vele initiatieven zijn. In Stavoren bestaat het gevoel dat de stad niet gezien wordt door de gemeente. Men kijkt niet verder dan Workum is het idee. De onvrede zit in woningbouw, onderhoud handhaving parkeren bij de sluis en het strand enz. De onduidelijkheid die ontstaat over verantwoordelijkheid over bepaalde gebieden in en om Stavoren frustreert heel erg. Het gaat om Waterschap provincie en gemeente. Stavoren weet niet waar men moet zijn voor oplossingen voor de problemen. Iedereen is verantwoordelijk, maar niemand neemt de verantwoordelijkheid met als gevolg er gebeurt helemaal niks. Inwoners en de bestuurders van Stadsbelang voelen hierdoor achtergesteld bij de rest van de gemeente. Het is niet alleen Stavoren die dit geluid laat horen, meer dorpen en steden geven de raadsleden dit verwijt. Nieuw Sociaal is van mening dat dit volledige aandacht moet hebben van onze partij en de politiek. Een gemeente hoort er te zijn voor alle dorpen wijken en steden. Nieuw Sociaal is van mening dat goed bestuur, hier twijfelachtig is omdat de lokale bestuurders de binding met de gemeente missen. Voor Nieuw Sociaal is dit een serieus onderwerp om op de agenda van de politiek te zetten.


Politieke werk richting de raad van 3 april

Voor de raad van 3 april worden verschillende onderwerpen via een motie of amendement extra onder de aandacht gebracht. Dit vraagt om overleg tussen de verschillende politieke partijen. Dan gaat om of wij een amendement of motie willen mee indienen, of steunen bij stemming hierover. Zo ja dan is het mogelijk om ook de eigen partij wensen aan te scherpen. Zo is er over het onderwerp energiebronnen, discussie welke beleid in leidend, gemeentelijk of provinciaal? Initiatieven uit de dorpen wijken en steden op welke manier krijgen deze een plek in dit in te zetten beleid? Nieuw Sociaal staat voor initiatieven die ontstaan in de regio en lokaal!

Samen moeten we het doen, samen kunnen we zoveel meer!

Vragen opmerkingen altijd welkom. raadslid.pgreidanus@sudwestfryslan.nl

M 06-25211828