Keek op de week 16 De week van commissievergaderingen, Harinxmaland en de voorjaarsnota!
Commissie DSO
De vervolgstappen voor het bebouwen van Harinxmaland gaan gestaag verder. Een belangrijk knelpunt in dit bouwplan is het ontbreken van een gebiedsvisie. Vanuit het college wordt aangegeven dat er visie is, nl er komt woningbouw. Wij zien dit anders, wij verwachten vanuit het college een beeld hoe deze grote wijk oa voorzien wordt van sport, recreatie, winkels, Horeca, etc en waar deze gesitueerd worden. Nu lijkt bijvoorbeeld een wens voor een sportpark weg te worden gecijferd omdat het nog niet aan de college-tafel is besproken. Hierdoor moeten er steeds losse besluiten worden genomen over onderdelen die directe gevolgen hebben voor de verdere inrichting van Harinxmaland.
Een nieuw element in het plan is de aanleg van een extra ontsluiting op de stadsrondweg. Deze heeft invloed op het hele gebied: op de verkeersstromen, de leefomgeving én de kosten. Want deze verkeersontsluiting maakt de bouwkavels fors duurder. Nieuw Sociaal vraagt zich af: moet deze ontsluiting er wel komen?
De locatie voor het nieuwe AZC, voor minimaal 15 jaar, is op zich prima. Maar rechtvaardigt deze locatie een ontsluiting van deze omvang? Nieuw Sociaal is bovendien kritisch over het idee van een onderdoorgang onder het spoor, is deze bedoeld voor een vaarverbinding naar de nieuwe wijk? De kosten hiervan zijn nog onbekend, en ook hier geldt: We hebben al eerder gesteld in de discussie over een ophaalbrug i.p.v. een duiker dat we genoeg toezeggingen al op de plank hebben liggen en daar eerst het geld voor beschikbaar willen houden/stellen. Dus is zo'n verbinging nu echt nodig?
Voor wie bouwen we eigenlijk? Wat is de vraag, welke type woningen zijn gewenst, en in welke prijsklasse? Nieuw Sociaal heeft veel vragen, en zal hierover in de raadsvergadering van 8 mei opnieuw doorvragen.
Wij willen bouwen voor starters, doorstromers en ouderen, zowel koop als huur, tegen
betaalbare prijzen. Voor iedereen die in onze gemeente wil wonen, moet er een plek zijn. Ouderen, jongeren, doorstromers: zij staan centraal bij Nieuw Sociaal!
Commissie BM/BF – Voorjaarsnota
Nieuw Sociaal spreekt zijn waardering uit voor de manier waarop het college de raad heeft meegenomen in het proces rondom de voorjaarsnota. Via het traject Kansrijke Sporen is inzichtelijk geworden wat de mogelijke gevolgen zijn van keuzes wanneer bepaalde ombuigingen worden doorgevoerd. De gesprekken met ambtenaren hebben daar echt aan bijgedragen. We zien in de komende bestuursperiode dan ook echt uit naar een structurele verandering waarin een inhoudelijk gesprek met ambtenaren in gang wordt gezet en de ambtenaren wat ons betreft ook in de kring zitten bij een commissievergadering.
De voorjaarsnota zoals die er nu ligt, is het resultaat van een intensief proces, met inzet van ambtenaren, college, commissie en raad. Het college doet voorstellen, en nu is het aan de raad om daarover te oordelen, precies zoals het hoort.
Deze week bespraken we in de commissies hoe we met deze voorjaarsnota omgaan richting de begroting van 2026. Wat Nieuw Sociaal verbaast, is dat de coalitiepartijen deze voorjaarsnota wel wíllen behandelen, maar vervolgens slechts voor kennisgeving willen aannemen. Reden hiervoor: de onzekerheid vanuit Den Haag over de mei- en septembercirculaire. Er is vanuit de coalitiepartijen aangegeven dat ze met een amendement komen. Wij hebben gevraagd of we wellicht de discussie op kunnen schuiven naar de volgende raadsvergadering, maar daar had men geen oren naar. Wij zoeken juist mogelijkheden om op inhoud met elkaar te besluiten en het college een richting mee te geven, of het nu gaat over belastingverhogingen of andere besluiten. Het college moet een opdracht meekrijgen richting de begroting voor 2026. Met slechts een kennisgeving kan men niet vooruit en lijkt al het werk voor niets te zijn geweest.
Wij vinden dat dit geen recht doet aan het traject dat is doorlopen. Het is inmiddels duidelijk dat gemeenten de komende jaren met minder geld van het Rijk moeten doen. Juist daarom moet de raad deze voorjaarsnota volwaardig behandelen , mét debat, mét moties, en de mogelijkheid voor alternatieve voorstellen via amendementen.
Wij moeten als raad laten zien dat we onze verantwoordelijkheid nemen. Naar inwoners, ondernemers en organisaties. Ja, er komen veranderingen. Die kunnen soms pijn doen, maar de keuzes die we maken zijn in het algemeen belang. Door nú besluiten te nemen, kan het college een solide begroting voor 2026 opstellen.
Transparantie is essentieel. Door open te zijn over de keuzes die we maken, brengen we inwoners en ondernemers ook in positie om mee te denken. Dat is behoorlijk bestuur.
Nieuw Sociaal wil een vastgestelde voorjaarsnota!
Over de inhoud van de voorjaarsnota
Wat betreft de inhoud: we zijn niet tevreden. Het college komt weinig creatief over. We blijven doen wat we altijd deden, met als gevolg dat de inwoners ook blijven krijgen wat ze altijd kregen. Terwijl de roep om verandering groter is dan ooit.
Dit is een gemiste kans om dingen echt anders aan te pakken.
Nieuw Sociaal is faliekant tegen de voorgestelde verhoging van de OZB op woningen en niet-woningen. Inwoners worden al genoeg belast – via het waterschap en de landelijke overheid. Wij willen een andere koers: door anders te denken én anders te doen.
Wij willen bestaanszekerheid voor iedereen. Goed bestuur betekent: zelf besluiten nemen en niet wachten op Den Haag. Dat doen we samen met de inwoners, want bij Nieuw Sociaal staan niet Den Haag, maar de mensen van Súdwest-Fryslân centraal.
Reactie altijd welkom – samen moeten we het doen, samen kunnen we zoveel meer!
pgreidanus14@hotmail.com
06-25211828
Namens de fractie van Nieuw Sociaal,