Keek op de week: 41

 

Het wordt steeds zichtbaarder dat de financiële gevolgen van de energiecrisis en de hoge inflatie mensen in de problemen, en daarmee in onzekerheid brengt. Bij bezoeken aan bedrijven deze week kregen wij vaak te horen dat dit niet te lang moet duren. Men kan het even volhouden, alleen er moet een oplossing komen. Perspectief is nodig. Senioren met een klein pensioen en met een eigen, soms oude, woning, komen onder andere in de problemen door de hoge energiekosten. Geld om te investeren en daarmee te isoleren is er niet. Het lager zetten van de kachel is geen optie, omdat dit gevolgen heeft voor het welzijn voor onze oudere inwoners. Dit kan resulteren in fysieke en psychische klachten, wat uiteindelijk weer kan zorgen voor een bezoek aan de huisharts, en wellicht wel een doorverwijzing naar het ziekenhuis. Kortom, de gevolgen van een hoge energierekening zijn meer dan wat het lijkt. De kosten voor gezondheidszorgen worden hoger. De eigen bijdrage van de zorgverzekering moet eerst worden betaald, wat betekent dat veel mensen nog meer in de problemen komen.

 

Daarnaast zijn ook de ondernemers de dupe van de enorm hoge energieprijzen. De bakker, de slager, of de snackbar. Wordt het stoppen of doorgaan? Een vraag die, helaas, in de hoofden speelt van deze ondernemers. De gevolgen zijn voor de ondernemers verschrikkelijk. Medewerkers moeten op zoek naar iets anders en bovendien wordt door het wegvallen van deze voorzieningen, de leefbaarheid van een dorp, wijk of stad minder. Een andere voorziening die geraakt wordt is het zwembad. Ouders van kinderen en ouderen die zwemles krijgen zien de prijzen van het zwemabonnement omhoog schieten. De vraag komt dan ook waar mensen individueel op kunnen bezuinigen. Maar mensen die zwemmen als therapie, zij komen met dezelfde vraag. Kan ik dit nog betalen? De afgelopen week hebben wij schriftelijke vragen gesteld over het probleem van de hoge abonnementskosten van zwembaden.

 

Tot slot de discussie over de energietoeslag, die niet zou gelden voor studenten en jongeren. Hier moet de gemeente laten zien dat zij ook hen steunt en de toeslag toekent. De gemeente overlegt wel, maar concrete antwoorden blijven uit. Het is nu tijd aan de lokale overheid om in actie te komen. Langer wachten heeft grote gevolgen voor alle ondernemers en alle inwoners van Súdwest-Fryslân. De kloof die nu groter aan het worden is moet niet groter worden. Verdeel de welvaart over alle mensen. Dit omdat jij centraal staat bij Nieuw Sociaal.

 

Pieter Greidanus – week 41

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *