Keek op de Week 2023-45

Keek op de week 45 AZC bi Harinxmaland – Armoedebeleid - Ondernemersfonds


Locatie AZC wijk Harinxmaland Sneek.


Een week van de commissie bijeenkomsten ter voorbereiding op de raadsvergadering van 23 november. Inwoners konden inspreken. Over de geplande locatie van het AZC bij Harinxmaland werd er grif gebruik van gemaakt. De grote lijn: men is niet tegen de opvang van asielzoekers, maar met de voorgestelde plek heeft men moeite.  

Ook zijn er vragen over hoe mensen in het AZC kunnen participeren en hoe hun betrokkenheid is bij de omgeving. Wordt daar wel voldoende rekening mee gehouden? Maar ook zijn er bezwaarmakers, die zich afvragen of er naar hen wordt geluisterd. Dat moet natuurlijk. Maar wiens belang gaat voor? Altijd een lastige afweging.  


Nieuw Sociaal ziet het liefst dat statushouders (dat zijn mensen die mogen blijven) en mogelijke statushouders (zij die kansrijk worden genoemd om op termijn een verblijfsvergunning krijgen) over de gemeente gespreid worden. Zo worden mensen opgenomen in stad of dorp en dat bevordert integratie en worden taal en cultuur beter geleerd en begrepen. Zoals het plan nu gepresenteerd is  worden 450 mensen met verschillende achtergronden in een nieuwe wijk bij elkaar geplaatst met het risico dat een ieder in eigen taal blijft spreken,  denken en doen. En dus de eigen cultuur behoudt. Samenleven is ook echt samenleven. Niet in een aparte wijk dus!


Armoedebeleid en schuldsanering


Er is een beleidsnotitie gemaakt op welke manier de gemeente mensen gaat ondersteunen die in armoede of tijdelijk in de schulden zijn beland. Deze notitie is ook bedoeld voor ondernemers die het moeilijk hebben en tijdelijke ondersteuning krijgen waardoor zij mogelijk verder kunnen. Het college stelt een miljoen euro beschikbaar om mensen te helpen voor de korte termijn.


Maar daar ligt nu juist een probleem voor Nieuw Sociaal. We lossen niets structureel op. We moeten ons afvragen wat de oorzaak is dat mensen in armoede of problemen zitten. Vervolgens een vis geven is makkelijk,  maar mensen zelf leren hoe je moet vissen is beter. Het hebben van voedselbanken, ontbijt op scholen en dergelijke moet eigenlijk niet nodig zijn.  Een overheid is in eerste instantie bedoeld voor mensen die het zelf niet redden om wat voor reden ook. Dit betekent bestaanszekerheid, dat een betrouwbare overheid moet waarborgen. Niet voor de korte termijn, maar mensen perspectief bieden voor de lange termijn. Wanneer er bestaanszekerheid is zullen veel allerlei andere kosten naar beneden gaan. Denk hierbij aan zorgkosten en kosten voor medicijnen. Nieuw Sociaal gaat dit inbrengen in de raad van 23 november.


Ondernemersfonds.


Een onderwerp wat ondernemers en politiek al jaren bezig houdt. Een lastig verhaal, want wat is de meerwaarde van zo’n Ondernemersfonds?


Het Ondernemersfonds wordt gevoed door geld dat de gemeente ophaalt in de vorm van een opslag op de Onroerend Zaak Belasting niet-woningen. Let wel: niet alle ondernemers betalen mee. Zij die geen pand ‘niet-woning’ hebben en alleen een eigen huis betalen dus niet mee.


Toen het Ondernemersfonds in 2015 ging ontstaan en er ook toen al wat weerstand was is door de gemeente een ‘retributie-systeem’ opgetuigd. De gemeente is ingedeeld in allerlei (postcode)gebieden. Als in een postcodegebied geen beroep wordt gedaan om projecten te financieren vanuit het Ondernemersfonds dan kunnen ondernemers de bijdrage via de OZB terug vragen. Maar in ieder geval konden alle boeren hun geld terug vragen. Voor een boer, met een behoorlijk grote waarde aan ‘onroerende-zaken-niet-woningen’, kan de bijdrage substantieel zijn. En het terug te krijgen bedrag dus ook.


De regeling loopt einde van dit jaar af. Wat nu speelt is de keuze om er mee door te gaan of niet. Daarbij komen vragen op als: Wat is de rol van de gemeente? Welke voorwaarden hebben wij als raad gesteld? Wilden we als gemeente dat het fonds teveel verantwoording af moest leggen, zodat er signalen komen dat het fonds te bureaucratisch is geworden? En hoe moet dat dan in de toekomst als besloten wordt om door te gaan?  


De rechter heeft – naar aanleiding van een zaak van een aantal ondernemers tegen het fonds – in een uitspraak gesteld dat retributie helemaal niet mag. Bij verlenging van de regeling betekent dit dat alle ondernemers verplicht worden om mee te doen aan het ondernemersfonds, dus ook de landbouw. Dit geeft weerstand binnen de boerenorganisatie LTO. En bij diverse ondernemers in met name de kleine kernen van de gemeente.


Tijdens de commissie BF waren er 11 insprekers, zowel tegenstanders als voorstanders. De grotere kernen als Sneek, Bolsward, maar ook Heeg en enkele anderen zien een groot voordeel van het ondernemersfonds. Door samen een bijdrage te leveren aan het fonds ontstaan mogelijkheden voor investeringen zoals beveiliging bedrijventerreinen, upgraden van straten en wijken, intocht Sinterklaas maar ook het ondersteunen van dorpshuizen, wijkgebouwen en vele andere onderwerpen. Zonder zo’n fonds organiseert ieder dorp of stad de zaken zelf, door met de pet rond te gaan bij ondernemers. De boeren zetten zich in dat geval vaak in met de inzet van de trekker of grond om activiteiten te kunnen organiseren. Zo gaat dit op het platteland en dat is ook prima. Voor grotere projecten als in Sneek en Bolsward zijn andere vormen van samenwerking tussen ondernemers denkbaar.


Het college stelt echter voor het fonds voor 5 jaar door te laten gaan en dan – na drie jaar - opnieuw te evalueren.


Onze vraag is, wat lossen wij hier mee op? Nieuw Sociaal wil terug naar het ontstaan van het Ondernemersfonds. Wat was toen het doel en hebben wij dit doel nog wel als basis voor ogen? Het doel is een fonds van, voor en door ondernemers. Zij zijn zelf eigenaar en zij betalen ook. Maar als ze dat niet willen in de gemeente - of een deel daarvan - dan zou hen dat niet ‘door de strot’ geduwd moeten worden.


De tijd is te kort om hierover goed na te denken. De regeling nu stoppen is geen optie. De grote kernen Sneek en Bolsward hebben veel plannen en geïnvesteerd in de plannen voor de eigen steden met financiering uit het Ondernemersfonds in gedachten. Dit geldt echter niet voor veel kleinere kernen.

 

Nieuw Sociaal baalt er van dat de gemeente deze zaak zo laat heeft geagendeerd. Verlenging komt er dus. Maar in de komende tijd wil Nieuw Sociaal terug naar de basis. Wat ons betreft gaan alle ondernemers om de tafel. Voorstanders en tegenstanders. En ook de LTO. Zodat in overleg gekomen wordt tot een regeling waar ruim draagvlak voor is. Mocht de conclusie zijn dat het Ondernemers fonds binnen onze grote en diverse gemeente niet past dan is dat ook een conclusie.

Maar de ondernemers moeten daar wat ons betreft zelf over beslissen. De gemeente neemt slechts de rol als subsidiegever voor haar rekening. De raad geeft mandaat en bemoeit zich niet met de uitvoering en verantwoording van en door te fonds. Dan moeten de ondernemers zich wel realiseren dat de stad niet zonder platteland kan en het platteland niet zonder de stad. Dit moet volgens ons de insteek zijn van de aan te zwengelen discussie binnen het Ondernemersfonds. Samen moeten we het doen, samen kunnen we zoveel meer, dit omdat de mens centraal staat bij Nieuw Sociaal.

Share by: