Keek op de week 47

De keek op de week beginnen we met een bijeenkomst van waterland van Friesland. Een erg waardevolle bijeenkomst om bij aanwezig te zijn als raadslid. Luisteren naar wat ondernemers bezighoudt binnen deze belangrijke economische sector in de gemeente. Een actuele vraag op deze bijeenkomst ging over het aanvragen van een evenementenvergunning. Dit is een ingewikkelde en bureaucratisch gedrocht geworden. Voor ondernemers en vrijwilligers is het niet mogelijk om zelfstandig een evenement te organiseren en daar een vergunning voor aan te vragen, hulp van de gemeente of provincie is nodig om aan alle voorwaarden te kunnen voldoen. Het gevolg spontane lokale festiviteiten worden niet meer georganiseerd omdat zonder vergunning de aansprakelijkheid ligt bij de organiserende persoon of groep. Nieuw Sociaal is van mening dat dit beleid is doorgeslagen, het organiseren van een activiteit in de wijk het dorp of de stad moet laagdrempelig en door iedereen georganiseerd kunnen worden.

De gemeente is bezig met het opstellen van een nieuw armoedebeleid waarvoor een opiniërende avond is georganiseerd. Tijdens de bijeenkomst deze week mochten raad- en commissieleden zich laten informeren over de route naar dit nieuwe beleid. Ook hier lopen we tegen het bureaucratische systeem aan van de landelijke overheid. Wanneer iemand de energietoeslag wil aanvragen dan moet een site worden gevonden met zeven formulieren met vragen. Aan het einde van de vragen is niet duidelijk of men wel of geen recht heeft op deze toeslag. Zo gaat het met alle aanvragen en het gevolg is dat mensen afhaken en de toeslag niet aanvragen.

De gemeente wil/moet deze mensen bereiken om het landelijkbeleid uit te voeren omdat anders de gelden die zijn bestemd voor de energietoeslag verdwijnen in de algemene middelen. Ook bij de minimaregelingen lopen we tegen zaken aan die de motivatie om uit de uitkering te komen gewoon belemmerd. Mensen met een uitkering, hebben naast deze uitkering recht op verschillende toeslagen. Wanneer iemand vanuit de uitkering aan het werk gaat tegen het minimumloon, dan kost dit deze mensen inkomen in plaats van dat het werken echt loont. Wanneer armoede dan aan de orde komt, door energierekening inflatie of anders dan is het compenseren via toeslagen, geen prikkel om aan het werk te gaan.

Aanpassing van bestaande systemen is hard nodig willen wij mensen aan het werk krijgen en optimaal inzetten voor de samenleving. Mensen die echt in armoede zitten moeten hoe dan ook worden geholpen en hier moet de gemeente het vangnet zijn. Maar dan tijdelijk met als belangrijk onderdeel dat mensen weer op eigen benen kunnen staan en zelf weer de regie krijgen over hun financiën en daarmee hun leven. Het is de opdracht en de uitdaging voor Nieuw Sociaal om van onderop en lokaal aandacht te geven aan deze thema’s. Omdat, Jij staat centraal bij Nieuw Sociaal.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *