Keek op Week 2023-24

Keek op de Week 2023-24 Integriteit - Adviesraad Sociaal Domein - AZC op Harinxmaland


lntegriteit


In een bijeenkomst met de raads- en commissieleden onder voorzitterschap van de Burgemeester bespraken we het actuele thema ‘integriteit’. Actueel door de uitspraak van de rechter over groep de MOS in Den Haag. Een lokale partij die verdacht werd van het aannemen van geld van ondernemers, die voor de geleverde geldelijke bijdrage iets terug zouden krijgen wanneer groep de MOS in de raad of het college zouden worden gekozen. De rechter heeft groep de MOS vrijgesproken. Nog onzeker is of het Openbaar Ministerie in hoger beroep gaat.

Wanneer ben je als raadslid of politieke partij niet integer? Een eigen lokale partij beginnen – zoals wij met Nieuw Sociaal hebben gedaan - vraagt om behoorlijke financiële middelen. Denk aan een verkiezingscampagne, met posters, vlaggen, banieren, website, sociale media en andere vormen van publiciteit om je als partij te profileren Een lokale partij ontvangt geen subsidie of bijdragen van de overheid of van een landelijke partij! Zo’n lokale partij heeft immers geen binding met een landelijke politieke partij. Dus moet je privé of als groep zien te organiseren.

Het liefst zou je willen dat er voldoende leden zijn, die naast inhoudelijke inbreng ook mee kunnen helpen het allemaal financieel rond te breien. Maar dat is het verhaal van de kip en het ei. Wat komt er eerst: de partij of de groep mensen, die de partij gaan vormen. Dan is vanuit vrienden en kennissen, ondernemers of andere particulieren financiële ondersteuning welkom….. Het aannemen van giften of andere zaken is iets waar goed over nagedacht moet worden door de aanbieder en nog meer door de partij.


Ook bestaande (landelijke) partijen worden gesponsord door bedrijven wat niet altijd transparant en duidelijk is. Maar het vraagt van personen en partijen een open en transparante houding wanneer ondersteuning door wie dan ook aan de orde is. Het heeft ook te maken met de eigen waarden en normen van de betreffende partijen en personen die raadslid wethouder of een andere bestuurlijke rol hebben.

Kun je je als raadslid inzetten voor een individu? Bijvoorbeeld om namens die inwoner een vraag te stellen binnen de gemeente? Of moet je altijd rekening houden met belangen van anderen? Wat doe je als raadslid met een uitnodiging voor een bijeenkomst van een vereniging,  bedrijf of anders, waarvoor betaald moet worden maar het raadslid gratis entree heeft? Dit zijn maar enkele voorbeelden van dingen die op een raadslid (of wethouder) af komen. Om hier een goede keuze in te maken is goed invoelen als raadslid nodig. en je moet steeds bedenken dat de pet die je op hebt die van raadslid (of wethouder) is. Je bent dat vierentwintig uur per dag en zeven dagen in de week. Wanneer een raadslid zich daarvan bewust is, dan kan hij heel goed netwerken en aanwezig zijn zonder dat de integriteit in gevaar komt.


Adviesraad sociaaldomein


We hadden overleg met de adviesraad ‘sociaaldomein’ van de gemeente. Dat is een groep vrijwilligers die gevraagd en ongevraagd advies geeft aan het college en de raad op alle terreinen van het sociaal domein. Denk aan WMO, Jeugdzorg, welzijn, mantelzorg, inclusie enz. Deze vrijwilligers zijn ervaringsdeskundigen vanuit de eigen thuissituatie, werkzaam in de zorg en mensen die gebruik maken van een voorziening die valt onder het sociaal domein.

Het is heel goed om samen op te trekken. Vooral omdat deze vrijwilligers echt dagelijks te maken hebben met de vraagstukken waar de raad en de gemeente besluiten over nemen. Zij weten de realiteit over te brengen aan de raad en het college waarvan weer gebruik kan worden gemaakt bij het vormen van beleid. Dat de Haagse wet en regelgeving niet altijd overeenkomt met die realiteit is lastig en soms niet uit te leggen aan de betrokkenen.

Deze groep stuit ook vaak op de manier van schrijven van de stukken door ambtenaren. Vaak jargon en dus moeilijk te begrijpen, wat het maken van een goed oordeel moeilijk maakt.

Trouwens: hetzelfde geldt ook voor veel raadsleden. Iedereen moet raadslid kunnen zijn in Nederland. Niet alleen hoog opgeleiden. Dus hoort het schrijven in begrijpelijke taal door ambtenaren er bij. Voor alle inwoners van Nederland. Wat ons betreft een punt van aandacht voor de landelijke overheid en de gemeenten.

Het fractie overleg

was nodig ter voorbereiding op de raad van 22 juni. De jaarrekening 2022 waar Nieuw Sociaal eerder aandacht voor heeft gevraagd. Op welke manier gaan we het voordelig saldo van 10 miljoen inzetten? Wij willen € 400.000,- inzetten om mensen,  die nu in een uitkering zitten,  op gesprek te laten komen bij de gemeente of een re-integratie medewerker met als doel mensen met talent en kwaliteiten deel te laten nemen aan de arbeidsmarkt; op wat voor manier dan ook. De arbeidsmarkt heeft behoefte aan werknemers. Door samen als overheid, ondernemers en onderwijs creatief te zijn, kunnen er mensen - die nu aan de kant staan - een baan krijgen.


AZC op Harinxmaland?


Nieuw Sociaal is het eens met het college dat de gemeente vluchtelingen moet en kan opvangen. Dit moet dan wel gebeuren samen met de inwoners en bedrijven op de plek waar dit georganiseerd wordt.

De afgelopen maanden hebben wij als raad discussie gehad over Harinxmaland en op welke manier dit plan ontwikkeld wordt. Plotseling duikt er een plan op om op Harinxmaland een wijk te bouwen met 45 - 50 woningen voor kansrijke asielzoekers. Deze route vinden wij niet goed. Er is nooit eerder gesproken over dit voorstel voor een AZC op deze locatie. Wij hebben vragen, zoals: Waarom wordt het COA eigenaar van de woningen? Waarom niet een woningbouwvereniging of de gemeente zelf? Waarom asielzoekers zo centreren en niet spreiden over meerdere wijken of de omgeving van Sneek?

Nieuw Sociaal vindt dat deze nieuwe Nederlanders perspectief moeten hebben om een toekomst op te bouwen in Fryslân of elders in Nederland. Tot nu toe is het zo geregeld dat deze mensen verzameld worden in grote groepen in afwachting van de uitkomst van procedures en onderzoeken. Door de grote toestroom van vluchtelingen duurt dit erg lang. Het gevolg kan zijn verveling, conflicten, de moed verliezen en geen toekomst meer zien met rottigheid en criminaliteit als gevolg.

Door mensen te spreiden en onderdeel te laten worden van een wijk, dorp of stad is het mogelijk om eerder en sneller te integreren. De begeleiding van deze mensen door het COA hoeft niet via een centraal punt vanuit een AZC dit kan ook op de manier zoals wij de thuiszorg hebben ingericht.

Het moet daarnaast natuurlijk ook duidelijk zijn dat een vluchteling niet alleen rechten heeft maar ook plichten. Met name om deel te gaan nemen aan de Nederlandse cultuur en samenleving. Door mensen te spreiden over de gemeente wordt samenleven meer een ‘natuurlijk iets’. Op die manier kunnen we zorgen voor perspectief voor de vluchtelingen en zeker ook respect en begrip voor elkaar als nieuwe Nederlanders en oorspronkelijke inwoners. Dat moet het doel zijn om vluchtelingen op te vangen en onderdeel te laten zijn binnen onze eigen normen waarden en cultuur. Samen  kunnen we zoveel meer, en daarom staat ook de vluchteling centraal bij Nieuw Sociaal.

Share by: