Pieter Greidanus Nieuw Sociaal
Waarom Nieuw Sociaal?

Nieuw Sociaal: de Partij voor alle mensen. Ontstaan vanuit het gedachtegoed van Pieter Omtzigt’s boek ‘Een Nieuw Sociaal Contract’. De aanleiding om dit boek te schrijven, is vooral om te laten zien dat er veel niet goed gaat tussen de burger en de overheid. Als bekendste feit kennen we allemaal de toeslagenaffaire. Nieuw Sociaal is een Partij die bestaat uit mensen die maatschappelijk betrokken zijn, politiek actief, of die iets willen veranderen aan de bestaande instituties. Nieuw Sociaal; laat door anders denken anders doen, zien dat het anders kan.
Nieuw Sociaal, betekent: de mens centraal.

De wereld verandert. De samenleving is veranderd. Maar de Politiek is niet veranderd. Het is tijd dat de Politiek begrijpt dat zij zelf moet veranderen wil zij aansluiting houden met de samenleving. De huidige landelijke politieke partijen zijn vergeten wat hun oorsprong is. Die oorsprong ligt bij de lokale afdelingen in de dorpen wijken en steden. Vanuit deze afdelingen zijn de landelijke partijen ontstaan. Vanuit de afdelingen zijn de partijen gevoed over op welke manier er wet en regelgeving moet worden opgesteld.

De lokale & regionale afdelingen die verbonden zijn met de landelijke partijen volgen het eigen Partijbeleid zonder kritisch te zijn over de uitvoering van dit beleid. Nieuw sociaal is van mening dat dit anders moet. Het landelijke beleid is niet realistisch en niet uitvoerbaar voor de gemeente, in de zorg, het onderwijs, de woningmarkt of andere terreinen. De gemeente moet als eerste overheid duidelijk maken dat zij de regie terug wil krijgen op vele gebieden die de landelijke overheid aan de gemeente terug geeft. De gemeente is de eerste overheid. Staat dicht bij de inwoners en weet dus wat er nodig is voor het welzijn van haar inwoners. Nieuw Sociaal, zet de mens centraal.

Weten wat de mensen in de straat bezig houdt. Wat zijn de zaken die om een oplossing vragen? Wat kunnen mensen zelf aanpakken, geef de mensen eigen verantwoordelijkheid voor onderwerpen die spelen in de eigen omgeving. Door mensen verantwoordelijkheid te geven voelt men zich beter betrokken en ontstaat er draagvlak voor beleid dat ontwikkeld en uitgevoerd moet worden. Daarnaast moet er een gemeenteraad zijn die besluiten neemt op basis van dit draagvlak. Niet alleen luister naar de grootste schreeuwers maar duidelijk rekening houdend met de zwijgende meerderheid. Nieuw Sociaal staat voor een gemeente die zelf verantwoordelijk is voor beleid en uitvoering van dit beleid. Onderzoek en adviesbureaus niet verantwoordelijk maken en houden voor ingezet en nieuw beleid.

Dit betekend een andere inzet van ambtenaren, anders denken anders doen. Andere inzet van de Politiek. Verantwoordelijkheid nemen en beslissingen nemen ook al komt dit niet goed uit voor de populariteit van de partij of de politicus. De politiek moet dienstbaar zijn aan de burger de inwoners. Dat is waarvoor de politiek is bedoelt en dat is de rol van raadsleden binnen de gemeente. Nieuw Sociaal, staat voor inwoners centraal.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *