Keek op de Week 2024-50

Keek op de Week 50 Koepoort, urgentiewet, woningbouwplannen Blauwhuis, CVK en gemeentelijk energiebedrijf



De afgelopen week stond in het teken van diverse bijeenkomsten en contacten met inwoners, waaronder de bespreking van de Urgentiewet, een inloopavond over het plan Koe Poort in Stavoren, woningbouwplannen in Blauwhuis en onze fractievergadering.



Urgentiewet/Verordening

De nieuwe Urgentiewet heeft als doel om kwetsbare groepen, zoals mensen met een zorgbehoefte, GGZ-cliënten, jongeren onder jeugdbescherming, en gedetineerden die langer dan drie maanden vastzaten, voorrang te geven bij het verkrijgen van een sociale huurwoning. Ook statushouders vallen onder deze wet, om de druk op asielopvangcentra (AZC’s) te verlichten. Het idee is om mensen sneller door te laten stromen vanuit dure zorgopvang naar goedkopere woningen, gedetineerden perspectief te bieden op re-integratie en statushouders te ondersteunen bij hun vestiging in de samenleving.

Hoewel Nieuw Sociaal begrijpt dat deze groepen geholpen moeten worden, hebben we grote zorgen over de uitvoering. De verantwoordelijkheid wordt namelijk belegd bij een nieuwe Gemeenschappelijke Regeling (GR) onder leiding van de centrumgemeente Leeuwarden. Dit betekent dat gemeenteraden geen directe invloed meer hebben op de toewijzing van woningen. Ook vrezen wij dat de zorgkosten voor deze groepen een extra druk zullen leggen op het WMO-budget van de gemeenten.

Daarnaast vragen wij ons af: lost deze wet het probleem echt op, of wordt het verschoven van de landelijke overheid naar de gemeenten? Met het huidige woningtekort rijst de vraag hoe beoordeeld wordt wie wel en wie geen woning krijgt. De oprichting van een nieuwe GR brengt bovendien extra kosten met zich mee, zoals bijdragen van gemeenten, huisvestingskosten en bedrijfsvoering.

Nieuw Sociaal is kritisch, maar de wet wordt pas in 2026 ingevoerd. Gemeenten kunnen nog zienswijzen indienen om wijzigingen aan te brengen in de regeling. Wij blijven dit volgen, want bij Nieuw Sociaal staat de mens centraal!



Inloopavond Plan Koe Poort, Stavoren

Tijdens een drukbezochte avond in MFC De Kaap in Stavoren werd uitleg gegeven over het uitbreidingsplan Koe Poort. Dit woningbouwproject, gericht op starters, jongeren en doorstromers, heeft eerder tot veel discussie geleid tussen de stad, de gemeente en de projectontwikkelaar. In eerste instantie hield de ontwikkelaar weinig rekening met betaalbare woningen, maar door druk vanuit de stad worden er nu toch woningen vanaf € 285.000,- gerealiseerd.

De stad Stavoren werkt ondertussen aan een nieuwe langetermijnvisie om de betaalbare woningbehoefte verder op te lossen. Dit is van cruciaal belang om het welzijn en het voorzieningenniveau in de stad op peil te houden. Nieuw Sociaal juicht deze initiatieven toe, omdat ze van onderop komen en breed gedragen worden door de gemeenschap. Dit sluit perfect aan bij onze visie: plannen van onderop staan centraal bij Nieuw Sociaal!



Woningbouw Blauwhuis: Terug naar de Oorsprong

Na jarenlang overleg is er eindelijk een plan voor nieuwbouw in Blauwhuis. Hoewel het dorp blij is met de woningbouw, zijn er zorgen over het afwijken van de oorspronkelijke plannen. Het oorspronkelijke idee, ontwikkeld door jongeren en Dorpsbelang Blauwhuis, richtte zich op betaalbare woningen voor starters, doorstromers en ouderen. Door veranderingen in de grondpositie is het plan echter aangepast, met als gevolg dat er nu ook woningen in het hogere segment worden gerealiseerd.

Een groep jongeren heeft aangegeven opnieuw in gesprek te willen om het oorspronkelijke plan te herstellen. Nieuw Sociaal ondersteunt dit initiatief en pleit ervoor dat de gemeente deze plannen faciliteert en serieus neemt. Plannen van onderop, zoals deze, verdienen prioriteit!



Fractievergadering

Donderdag 19 december is de laatste raadsvergadering van 2024. Twee belangrijke onderwerpen staan op de agenda:

Tekort bij het CVK: Het voorstel is om de huur over 2024 kwijt te schelden. Nieuw Sociaal beschouwt dit als een korte termijnoplossing. Wij pleiten voor structurele aanpassingen, zoals jaarlijkse indexatie van lonen en prijzen, om het CVK financieel gezond te houden. Hierover hebben wij vragen gesteld aan het college.

Oprichting van een gemeentelijk energiebedrijf: Nieuw Sociaal heeft eerder via een motie voorgesteld om een gemeentelijk energiebedrijf op te richten, en dit idee heeft brede steun gekregen. Het doel is om lokaal opgewekte energie beschikbaar te houden voor onze inwoners tegen een redelijke prijs. Initiatieven zoals Warm Heeg, Bolsward Waterstof en Workum Warmtenet kunnen hierbij een belangrijke rol spelen.

Hoewel de energietransitie kansen biedt, zijn de financiële risico’s van lokale projecten vaak te groot voor gemeenten om alleen te dragen. Nieuw Sociaal pleit ervoor om opgedane kennis en initiatieven van inwoners niet verloren te laten gaan. De gemeente moet faciliteren en inwoners blijven stimuleren om energie duurzaam op te wekken. Plaatselijke energie-initiatieven staan centraal bij Nieuw Sociaal!


Share by: